Američka Pita

09:13


Potrebne Namirnice za Američku pitu:
Kora:

  • 500 g brašna za pite i kolače
  • dvije kašičice soli
  • dvije kašičice sitnog šećera
  • jedan ohlađen maslac
  • 200 ml hladnog mlijeka
  • deset kapi arome vanilije


Smjesa s voćem

  • dvije veće jabuke (očistiti, oguliti koru, isjeći)
  • tri šolje za bijelu kahvu svježih višanja bez košpica
  • puding od vanilije(sipati po potrebi)
  • sitni šećer(sipati po potrebi)


Premaz:

  • jedno manje jaje


Način pripreme Američke pite:
U zdjelu staviti brašno, šećer i so.Dodati tanko isječene kriške maslaca, mlijeko i aromu vanilije. Smjesu miješati viljuškom dok se ne sjedini. Napraviti jufku od smjese. Mozete pri pravljenju jufke dodati malo brašna. Prepoloviti na dva dijela.Prvom polovicom obložiti unutrašnjost(dno i zidove) silikonskog kalupa.
Debljina tijesta bi trebala biti oko 3mm. Držati u frižideru sat vremena.Drugu polovicu razviti u kvadrat debljine 3mm. Držati u frižideru sat vremena.Izvaditi prvu polovicu. Tanko premazati jajem(prethodno umućenim)unutrašnjost(dno i zidove).Poredati listove jabuke.Posuti šećerom i pudingom(prašak) od vanilije.
Poredati višnje i maline.Posuti šećerom i pudingom (prašak) od vanilije.Izvaditi drugu polovicu. Isjeći na trakice sirine 1cm.Obloziti ivice kalupa.Redati trakice kao na slici(redati na slijedeci način-trakica(1 cm)-razmak(1,5-2cm)-trakica-razmak-trakica-itd., preko toga ponoviti postupak tako da šupljine budu u obliku baklave(romba)).Trakice tanko premazati jajem.Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C.Pri pravljenju ove pite su korištene jabuke, višnje i maline. Možete koristiti i drugo voće.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari