Čokoladni keksi

01:54

Potrebni sastojci:
  • 250 g glatkog pšeničnog brašna
  • 100 g kakaa
  • 1 – 2 kašičice praška za pecivo
  • 200 g omekšalog maslaca ili margarina
  • 150 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 3 jaja

Priprema:
Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo.
U zdjeli za miješanje izmiksati omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Postupno dodavati jedno po jedno jaje i dobro izmiješati. Na kraju dodati prosijano brašno sa kakao. Izmiješati da se dobije kompaktna smjesa.U međuvremenu zagrijati pećnicu na 180 °C, a lim za pečenje obložiti masnim papirom.
Pobrašnjenim rukama oblikovati kuglice od tijesta i slagati ih na pripremljeni lim. Raditi kuglice veličine oraha.Peći oko 15 minuta dok ne postanu lagano hrskave. Odvojiti ih od lima i ostaviti da se hlade na mrežici za hlađenje.
Napomena:
Ukoliko želite bijele raspucale kekse onda loptice oblikujte rukama posutim šećerom u prahu i svaku oblikovanu lopticu uvaljajte u šećer u prahu. Dalje postupati po receptu.


Možda Vam se sviđa i :

0 komentari