Gratinirani krompir s lukom

14:43

Gratinirani krompir s lukom
Sastojci:
  • 800 g crvenog krompira
  • 2 glavice crvenog luka
  • 200 g kisele pavlake
  • 100 g ementalera
  • 1 grančica majčine dušice
  • 20 g putera
  • pola čaše bijelog vina
  • so
  • crni biber

Priprema:
Oljuštite krompire, operite ih i isjecite na tanke šnite. Kako koji krompir isječete, tako ubacujte šnitice u sud s hladnom vodom da ne bi potamnile. Oljuštite oba luka i isjecite ih na rebarca.Rastopite 10 g putera u neljepljivoj tavi, dodajte luk i prstohvat soli, pa luk lagano pržite 5-6 minuta, dok ne omekša. Preostalim puterom premažite kalup za pečenje dimenzija 26×26 cm.Napunite kalup smjenjujući slojeve krompira, luka, ementalera i kisele pavlake, soleći svaki sloj krompira i začinjavajući majčinom dušicom.Zalijte vinom, pokrijte kalup listom alufolije i pecite 35 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Uklonite foliju, pojačajte temperaturu na 200 stepeni i pecite još 20 minuta, ili dok se površina ne zapeče.


gratinirani krompir,krumpir recepti,jela sa krompirom

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari