Kiflice sa sirom

02:18

Sastojci za tijesto:
  • 1 kg glatkog pšeničnog brašna
  • 1 kocka svježeg kvasca (40 g)
  • 500 ml mlijeka
  • 200 ml suncokretovog ulja
  • 1 kašikica šećera
  • 2 kašikice soli
Sastojci za nadjev:
  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • so
Za premazivanje i posipanje:
  • rastopljeni maslac
  • sjemenke sezama ili kima

Priprema:
U 2 dl toplog mlijeka dodajte malo šećera, brašna i izmrvljenu kocku kvasca, dobro promiješajte i ostavite na toplom mjestu da uzađe. U međuvremenu, u veću zdjelu stavite brašno i dobro izmiješajte sa 2 kašikice soli.
Brašnu dodati uzašli(nadošli) kvasac, ostatak mlijeka i ulje. Umijesite glatko i podatno tijesato, a po potrebi ako se tijesto lijepi dodajte još brašna. Pustite tijesto na toplom da se diže oko 60 minuta, a u međuvremenu napravite nadjev.
Mikserom ili žicom za snijeg izmiješati sir u gletku smjesu, dodati kiselo vrhnje, so i jaje. Sve dobro izmiješajte i ostaviti sa strane.
Nadošlo tijesto izvadite iz posude, premijesite na pobrašnjenoj radnoj površini i podijelite na 6 dijelova. Svaki dio ponovo malo premijesite i razvaljajte u krug, a zatim svaki krug narežite na 8 dijelova (trokuta). Na širi kraj svakog trokuta stavljajte kašikom malo nadjeva od sira i motati u kiflice počevši od šire prema užoj strani.
Kiflice sklagati na lim za pečenje obložen masnim papirom. Svaku kiflicu premažite maslacem te pospite kimom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C dok ne dobiju lijepu rumenu boju.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari