Kolač sa višnjama i sirom

15:07

Potrebne namirnice:
  • 300 g mljevenog keksa
  • 150 g maslaca
  • soka od naranče ili limuna po potrebi (oko pola šalice, može i više)
  • 300 g slatkog vrhnja
  • 500 g krem sira ili milerama
  • 200 g bijele čokolade
  • 1 vrećica želatine
  • 300 g višanja (mogu i zamrznute)
  • 2-3 kašike g šećera (ako su iz kompota vjerovatno ne treba jer su već slatke)
  • 1 puding od vanilije

Priprema:
Otopite maslac pa ga smješajte s mljevenim keksima, izmješajte dobro i dodajite sok od naranče dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Uzmite kalup promjera 26-28 cm i u njega stavite smjesu te ostavite u frižideru da se hladi.Slatko vrhnje dobro umutite, pa u to dodajte krem sir. Dobro izmiješajte mikserom.
Otopite bijelu čokoladu te je otopljenu dodajte u smjesu slatkog vrhnja i krem sira. Na kraju u to dodajte želatinu koju ste pripremili prema uputama. Kada je krema gotova stavite je u kalup preko smjese od keksa (tijesta) i ostavite u frižideru da se hladi.Kuhajte višnje sa šećerom i oko 4 dcl vode 5 minuta, nakon toga u smjesu lagano dodajte puding od vanilije (možete direktno u smjesu dodavati prah ili ga prethodno umutiti s nekoliko žlica vode, ovisno o tome kako inače radite puding). Kuhajte, uz neprestano miješanje, smjesu još 3-4 minute, dok se puding ne zgusne.Nakon toga skinite s vatre i malo ohladite povremenim miješanjem. Srednje toplu smjesu dodajte preko kreme od sira.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari