Prevrnuti kolač

02:26

Prevrnuti kolač
Sastojci:
  • 1 šolja šećera
  • 6 jabuka
  • 1 kašika cimeta
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 10 kašika mlijeka
  • 3 kašike džema od kajsije
  • 2 kesica šlaga
  • 1 jabuka za ukrašavanje

Priprema:
U tepsiju obloženu papirom za pečenje stavite šećer (1 šolju šećera), jabuke izrezana na kocke i preko njih cimet.
Jabuke pecite u rerni 15 minuta na 200 stepeni. Za to vrijeme umutite patišpanj: mikserom umutite 5 žumanaca sa 5 kašika šećera, dodajte 3 kašike brašna i polako u ovu masu varjačom umiješajte umućena bjelanca. Ovako pripremljen patišpanj prelijte preko ispečenih jabuka i sve zajedno pecite još 20 minuta, takođe na 200 stepeni.
Kada je kolač pečen, prelijte ga hladnim mlijekom i ostavite da se ohladi. Ohlađen kolač prevrnite i premažite pekmezom od kajsija i umućenim šlagom. Ukrasite cimetom i kriškama jabuke.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari