Slana štrudla

19:56

Slana štrudla recept

Sastojci:
Tijesto:
  • 800 grama brašna TIP 400
  • 4 dl mlijeka
  • 1 svježi kvasac
  • 2 žumanca
  • 1 jaje
  • 1 kašika soli
  • 125 g margarina
  • 1 kašičica šećera
Fil:
  • 125 g margarina
  • 500 g sitnog sira
  • 2 bjelanca
  • so
Za premazivanje:
  • jaje
  • susam

Priprema:
U odgovarajućoj posudi sjedinite mlako mlijeko, šećer, svježi kvasac i jednu kašičicu brašna.Dobro izmješajte i ostavite na toplo da nadođe.Kad smjesa naraste dodati polovinu od ukupne količine potrebnog brašna, žumanca, jaje, margarin i so.Zamijesite a zatim dodajte i ostatak brašna te ručno radite tijesto dok ne počne da se odvaja od zidova posude.Ponovo ostavite da naraste. Premjesite i podijelite u dvije jufke.Jufku oklagijom razvucite u pravougaonik debljine 0,5 cm (otprilike). Premažite je sa predhodno pjenasto umućenim margarinom (125 g – predviđenog za fil). Ostavite pola količine margarina za drugu jufku te ponovite isto.
Bjelanca dobro pjenasto umutite (bolje se umute ako ubacite u njih malo soli) pa sjedinite sa sirom, pri tom vodeći računa da kašikom ili varjačom (nikako mikserom) sjedinite bjelanca.Dobijenu smjesu premažite preko jufki na koju ste predhodno namazali pjenasto umućen margarin. Urolajte u štrudlu, spremite u podmazanu tepsiju i ostavite još 10-tak minuta da odstoje.Premazati umućenim jajetom, pospite susamom i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni(°C) dok ne porumeni.


Možda Vam se sviđa i :

0 komentari