Bešamel sos

02:18

Bešamel sos
Sastojci:

  • buter 25 grama
  • brašno 25 grama
  • mlijeko 300 ml
  • crni luk 1/4 glavić
  • lovorov list 2 komada
  • karanfilić 4 komada
  • Čedar sir 25 grama
  • senf 1 kašika
  • so kašičica
  • biber po ukusu
  • muskantni oraščić 1 kašičica
  • Vorčester sos po ukusu


Priprema:
Luk spojiti sa lovorovim listom. Staviti ih u vodu neposredno prije ključanja, dodati malo mlijeka. Ostaviti da vri pet minuta. Nakon tog vreman iz smjese odstraniti luk. Otopiti maslac, dodati brašno i mješati minut- dva. Sipati mlijeko i nastaviti sa mješanjem. Ostaviti da se krčka uz konstanto mješanje dok se ne dobije željena gustina. Dodati so i biber, procijediti so i prekriti folijom. U sos dodati sir, senf i nekoliko kapi Vorčesteršir sosa.
(zena.blic.rs)

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari