Boza

02:00

Boza napitak recept
Sastojci:
  • 5 l vode
  • 1 kg šećera
  • 600 g neprosijanog kukuruznog brašna
  • 30 g kvasca

Priprema:
Kukuruzno brašno prelijte toplom vodom i ostavite jedan dan da odstoji. Sutradan ga kuhajte oko 2 sata uz povremeno miješanje. Kada se ohladi dodajte kvasac, i to tako da ga prethodno razmutite u malo vode i ostavite da “nadođe”. Pomiješajte i ostavite da odstoji preko noći.
Sljedeći dan procijedite i dodajte šećer. Dobro izmiješajte dok se šećer ne istopi.
Zbog relativno velikog udjela kvasca, boza ne može dugo zadržati slatkasti okus, jer dolazi do vrenja i pretvaranja mješavine kvasca sa šećerom u alkohol, nakon čega gubi svoj okus. Zato je obavezno treba držati u frižideru. ali i pripremati količinu koju možete potrošiti u relativno kratkom vremenu.
Kao i sva plemenita pića, boza se pije dobro rashlađena, ali bez leda!

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari