Čokoladna torta

11:33

Sastojci:
Fil


  •  margarin 200g
  •  šećer u prahu 200g
  •  čokolada za kuhanje 100g
  •  jaja 2 komada
  •  crna kafa 0.5 dl

Glazura

  •  tamna čokolada 100g
  •  kisela pavlaka 2 supene kašike

Kora

  •  jaja 9 komada
  •  šećer 200g
  •  prezla 2 supene kašike
  •  čokolada za kuhanje 100g
  •  orasi 100g
  •  rum 5 ml


Priprema:
Priprema kore za čokoladnu tortu: razdvojite žumanca od bjelanaca, sameljite orahe, otopite čokoladu i prezlu potopite u rum. Mikserom bjelanca umutite u čvrst snijeg. U drugoj posudi pjenasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte uz stalno mućenje prezlu, orahe i otopljenu čokoladu. Polahko varjačom spojiti te dvije mase da se bjelanca ne izduvaju. Ispecite koru, kad se ohladi presjecite je na dva djela.


Priprema fila za čokoladnu tortu: Istopite čokoladu na pari, skuhajte crnu kafu. Pjenasto umutite margarin sa šećerom u prahu, zatim dodajte otopljenu čokoladu i malo crne kuhane kafe. Gotovoj smjesi uz stalno mućenje dodajte jaja (jedno po jedno), još malo mutite da dobijete lijep krem.Stavite prvu koru na tacnu i premažite je sa pola fila, preko stavite drugu koru i premažite je preostalim filom. Cjelu tortu prekrite glazurom od tamne čokolade.

Glazura od tamne čokolade: tamnu čokoladu izlomite na kocke, pa je istopite na pari. Uz stalno mješanje dodajte 2 kašike guste kisele pavlake i mješajte dok se ne izjednači. Toplom glazurom premažite tortu.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari