Čokoladne kocke s jagodama

23:49

Čokoladne kocke s jagodama
Sastojci:
Prhka podloga:

  • 150 g pšeničnog brašna
  • 125 g petit beurre keksa s čokoladnim preljevom
  • 75 g šećera
  • 125 g maslaca
  • 2 kašike praška za pecivo
  • 1 vrećica vanilin šećera



Tijesto:

  • 200 g pšeničnog brašna
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • 15 g kakaa
  • 125 g šećera
  • 4 jaja
  • 100 ml ulja
  • 100 g jogurta

Prvi nadjev:

  • 100 g mliječne čokolade s jogurtom
  • 500 g jagoda
  • 50 g šećera
  • 7 listova bijele želatine
  • 400 g vrhnja za šlag

Drugi nadjev:

  • 3 lista bijele želatine
  • 400 g jogurta
  • 75 g šećera
  • 100 g tamne čokolade (70% kakaa)

Ukrašavanje:

  • 75 g tamne čokolade
  • 1 kašičica ulja
  • 100 g omanjih jagoda


Priprema:
Priprema prhke podloge:
Petit beurre kekse stavite u vrećicu za zamrzavanje(ili krpu) pa zatvorenu vrećicu izdrobite valjkom za tijesto. Obratite pažnju da keks izdrobite u komadiće a ne u mrvice.
Prosijte brašno u posudu pa dodajte šećer , prašak za pecivo, vanilin šećer i maslac. Sve dobro izmiksati električnim mikserom.
U smjesu, na kraju, dodajte udrobljeni keks i sve lagano izmiješajte.
Radnu podlogu posuti brašnom zatim razvaljajte prhko tijesto u limu za pečenje (dimenzija 30×40 cm) obložen pek papirom.
Priprema tijesta:
Pomiješajte brašno,prašak za peciv0 i kakao u prahu pa sve zajedno prosijte u posudu.
Dodajte i ostale sastojke i tako izradite tijesto neprestano miješajući mikserom na najvećoj brzini oko 3 minute.
Pečenje čokoladnih kocki:
Dobivenu smjesu tijesta ravnomjerno rasporediti preko prhke podloge u limu za pečenje.
Pećnicu prethodno zagrijati na 180° C.
Kolač pecite oko 20 minuta, a da li je kolač dovoljno pečen provjerite trikom sa čačkalicom.(ubodite čačkalicu u kolač , ako je čačkalica vlažna kolač još nije pečen)
Ispečeno tijesto ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Priprema prvog nadjeva:
Čokoladu nastružite(ili naribajte) nožem za guljenje povrća, a jagode operite i ostavite da se ocijede.
Ocijeđene jagode očistiti, narežite ih na komadiće i dodajte šećer.
Listiće želatine namočiti prema uputama na omotu.
Vrhnje za šlag tucite sve dok ne dobijete čvrst snijeg.
Namočenu želatinu lagano istisnuti i otopite u manjem loncu na slaboj vatri, ali pripazite da ne zakuha.
Otopljenu želatinu umiješati u prethodno pripravljeni šlag.
U smjesu sa želatinom i šlagom dodajte nasjeckane jagode i naribanu čokoladu i sve lagano izmiješajte.
Tako pripravljen nadjev ravnomjerno raspodijeliti po tijestu i poravnati.
Tijesto premazano nadjevom ostaviti u hladnjaku oko 2 sata.
Priprema drugog nadjeva
Želatinu namočite prema uputi sa omota.
Čokoladu razlomite na manje komadiće i u manjem loncu rastopite na pari uz stalno miješanje na slaboj vatri.
Jogurt pomiješajte sa šećerom.
Želatinu otopiti na slaboj vatri pa pomiješajte sa malo zašećerenog jogurta i sve dobro izmiješajte.
Smjesu sa želatinom dodajti u posudu sa preostalim jogurtom.
Na kraju umiješajte otopljenu čokoladu zatim sve dobro izmiješajte.
Ovaj drugi nadjev ravnomjerno rasporediti po prvom nadjevu i poravnati.
Stavite pripravljene čokoladne pkocke s jagodama u hladnjak na još dodatnih 2 sata hlađenja.
Ukrašavanje:
'Čokoladne kocke sa jagodama' narežite na pravilne kocke.
Tamnu čokoladu razlomiti na kockice pa je sa uljem otopite na pari.
Sa nekoliko kapljica otopljene čokolade ukrasite svaku kocku kolača. Na još tekuću čokoladu na svakom kolaču položite omanje očišćene ,oprane i osušene jagode.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari