Jogurt torta

09:10

Jogurt torta
Sastojci:
- Mliječnog ili Bevita keks 200g
- toplog mlijeka 100-150ml
- pasiranih jagoda 425g
- želatina(jedna i po kesica) 15g
- šećera 50g
- želatina 1 kesica
- gušćeg jogurta 600ml.
- šećera 150gr.
- vanilin šećera 1 kesica
- slatke pavlake 300ml.

Priprema:
Jagoda krem: Smrznute jagode ostaviti na sobnoj temperaturi da se odmrznu ili svježe očistiti, oprati i isjeći a zatim u blenderu izblendirati zajedno sa šećerom. Kesicu želatina preliti sa 4 kašike pasiranih jagoda i ostaviti da nabubri. Smjesu od jagoda zagrijati(paziti da ne provri)na tihoj vatri a onda dodati želatin sve vreme mješajući dok se ne istopi. Kremu ostaviti sa strane.

Jogurt Mousse: Slatku pavlaku čvrsto umutiti. Želatin preliti sa 3 kašike jogurta i ostaviti da nabubri. Jogurt, šećer i vanilin šećer dobro mikserom izmješati. Želatin na laganoj vatri rastopiti i uz neprestano mješanje dodati masi od jogurta. Zatim dodati umućenu slatku pavlaku i krem dobro izmješati.
Na dno kalupa (ø 28cm.)poređati keks prethodno namočen u toplo mlijeko. Obruč kalupa premazati uljem. Preko keksa sipati polovinu jogurt krema, zatim preliti jagoda kremom. Zatim sipati drugu polovinu jogurt krema i lagano promješati viljuškom, da ima izgled kao mermer.

Ukrašavanje: Od jagoda krema odvojte 4 kašike, sipajte na tortu počevši od sredine(kao koncentrične krugove) a zatim čačkalicom povlačite crte od sredine pa do ivice torte.

Kora: 200gr. Mliječnog ili Bevita keksa, 100-150ml toplog mleka, Jogurt Mousse 15gr, Želatina(jedna i po kesica), 600ml Gušćeg jogurta, 150gr šećera, 1 kesica vanilin šećera, 300ml slatke pavlake.

Napomena:
Kora se može napraviti i na sledeći način: 125g (putera ili margarina), 250g mljevenog keksa. Istopiti puter i izmješati sa samljevenim keksom. Na dno kalupa (ø 28cm.)ravnomjerno rasporediti masu i ostaviti u frižideru dok se ne pripremi fil.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari