Kremisimo kocke

14:21

Kremisimo kocke
Sastojci:
Za tzv. beze podlogu (kao kod ledenog vjetra):

  • 12 bjelanjaka
  • 200g šećera
  • 2 kašike jabučnog octa
Za kremu:
  • 12 žumanjaka
  • 150g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 7 dl mlijeka
  • 180g brašna
  • 250g margarina
  • 100g čokolade za kuhanje
  • 2 dl vrhnja za šlag
  • veće pakiranje pettit keksa + 2 dl vrhnja za šlag

Priprema:


Za 'beze' kore miksati bjelanjke dok ne budu čvrsti. Dodati tada i šećer i ocat te još jednom dobro promiksati. Raditi ovo u većoj posudi jer je količina veća. Izliti smjesu na veliki lim na papir za pečenje, poravnati pa peći u pećnici na 160ºC 1 sat i 15 min. Sa pečene i ohlađene kore pažljivo odstraniti papir za pečenje, pa koru prerezati na dva ista dijela.
Za kremu miksati žumanjke sa šećerom i vanilijom, dodavati postepeno brašno i oko 2 dl mlijeka. Preostalo mlijeko kuhati na paru, pa kada zakuha uliti polako smjesu od žumanjaka. Kuhati uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. U ohlađenu kremu umiješati izrađeni margarin, kremu podijeliti na pola, pa u jedan dio umiješati kuhačom čvrsto tučeno vrhnje za šlag a u drugi dio otopljenu čokoladu.
Izrada:
Prvi dio beze kore premazati žutom kremom, složiti preko nje kekse kratko namočene u mlijeko, preko keksa sloj šlaga. Slijedi drugi dio beze kore, smeđa krema, keksi pa šlag. Ukrasiti čokoladnim strugotinama i poslužiti dobro rashlađeno.
Napomena:
Pripazite da vam šlag kojim ćete premazivati kekse unutar kolača ne bude pretvrd jer će vam se onda kolač, kada ga budete rezali razdvajati na tom mjestu jer se šlag jednostavno neče ‘sljubiti’ s keksima na tom mjestu.
Čokoladu za kremu ćete najlakše i najbrže otopiti tako da ju natrgate na komadiće, stavite u vrećicu za zamrzavanje i uronite na kratko u lončić s vrućom vodom (ne na izvor topline da se vrećica ne bi istopila!)
Papir za pečenje pažljivo i polako odvajati jednom rukom uvijek pridržavajući podlogu kolača kako se ne bi odlomio preveliki dio pečene kore.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari