Makovnjača/orahovnjača

23:00

Makovnjača/orahovnjača
Recept za makovnjaču/orahovnjaču
Sastojci:
Tijesto:

  • 550 g oštrog brašna
  • 60 g šećera
  • 20 g svježeg kvasca
  • 2 dl mlijeka
  • 1 dl ulja
  • 3 kašike kiselog vrhnja
  • 2 kašike ruma
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • malo soli i limunova korica
Za nadjev od maka:
  • 250 g maka
  • 2 dl mlijeka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašikice ruma
  • 1 bjelanjak
  • limunova korica
Za nadjev od oraha:
  • 200 g oraha
  • 100 g šećera
  • 1 dl mlijeka
  • 1-2 kašičice ruma
  • 1 vanilin šećer
  • 1 bjelanjak
  • limunova korica
Priprema:
 S malo mlijeka i šećera umiješate kvasac i ostavite da se digne(da nadođe). Izmješajte žumanjke, jaje, so,rum, vanilin šećer, šećer,vrhnje i limunovu koricu. Dodajte brašno, dignuti kvasac, ulje i ostatak mlijeka. Kuhačom (može i rukom) tucite tijesto dok se ne počne odvajati od posude i pojave mjehurići. Tijesto stavite na toplo da se udvostrući. Ponovo ga istucite, stavite na pobrašnjenu dasku i podijelite na dva dijela. Premjesite, razvaljajte na 1-1, 5 cm debelo, premažite nadjevom, čvrsto savijte, stavite u namašten lim ( ja sve pećem na masnom papiru) i pustite dizati. Kada se udvostrući, pecite oko 50 min. na 180°C. Pečeni kolać prekrijte krpom i pustite da se ohladi.Po želji posuti šećerom u prahu. Ako se kolač naglo zapeče, dalje ga peći prekrivenog aluminijskom folijom da ne bude jako taman.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari