Pita od tikvica

11:44

Pita od tikvica

Sastojci za pitu od tikvica:

  •  tikvice 1kg
  •  brašno 120g
  •  griz 50g
  •  kisela pavlaka 400g
  •  mlijeko 1dl
  •  feta sir 200g
  •  jaja 2 komada
  •  čeri paradajz 10 komada
  •  ulje 2 kašike
  •  so 2 manje kašike

Priprema pite od tikvica:

Za pripremu pite od tikvice oljuštite i sjecite na tanke kolutove, dobro ih posolite i ostavite sa strane da puste vodu.Za pripremu nadjeva za pitu kiselu pavlaku sa polovinom mlijeka i 2 kašike ulja dobro promješajte da dobijete kremastu smjesu i malo posolite ( ostavite malo smjese od pavlake sa strane za premaz). Posebno feta sir usitnite (narendajte ga, izdrobite rukom ili usitnite viljuškom).

Pomješajte brašno sa grizom i složite pitu sa tikvicama na sledeći način: podmazanu tepsiju pospite tanko mešavinom brašna i griza, zatim uzmite trećinu listića tikvica, svaki uvaljajte u mješavinu brašna i prekrite dno tepsije. Premažite kolutove polovinom pavlake i pospite je polovinom feta sira. Preko sira složite drugu trećinu tikvica uvaljanih u brašno, pa ih premažite preostalom pavlakom i pospite preostalim feta sirom. Završite pitu sa preostalim tikvicama uvaljanim u mješavinu brašna. Cijelu pitu pospite tankim slojem brašna i griza.

U malo odvojene smjese pavlake dodajte jaja i preostalo mlijeko, pa dobro promješajte i prelite složenu pitu sa tikvicama. Preko pite složite polovine čeri paradajza i pecite pitu u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 40min. Pitu poslužite sa jogurtom i po želji sa bijelim lukom.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari