Stracciatella

13:00

Stracciatella recept

Sastojci:

  • 8 dl mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 2 dl pšeničnog grisa
  • 8-10 kašika šećera (ovisi kako slatko volite)
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike kiselog vrhnja
  • 150 g margarina ili maslaca

Za stracciatella kremu:

  • 1/2 litra vrhnja za šlag
  • 2 rebra čokolade za kuhanje
  • 3 kašike kiselog vrhnja
  • 1 vrećica želatine fix
  • I još: Malo pakiranje keksa pettit beure


Priprema:

Izmiksati žumanjke sa šećerom,zatim postepeno dodavati količinu od 3 dl mlijeka koje ste prethodno odvojili od ukupne količine od 8 dl i gris.Ostatak mlijeka pustiti da zavrije pa u njega ukuhati smjesu od grisa i žumanjaka. Miješati prilikom kuhanja 5-7 minuta dok se krema ne zgusne. U još mlaku kremu , dodati kiselo vrhnje a kada se ohladi dodati i izrađen margarin.
Za stracciatella kremu miksati vrhnje za šlag zatim dodati 3 kašike šećera u prahu pa kada se zgusne dodati želatinu i kiselo vrhnje. Na kraju naribanu čokoladu ručno umješati.U lim(pleh) srednje veličine složite kekse koji su kratko namočeni u hladno mlijeko, preko keksa rasporedite žutu kremu a povrh nje i stracciatella kremu.Dobro rashladiti te poslužiti uz čokoladni preljev.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari