Šuplja pita s mesom

14:07

Šuplja pita s mesom
Sastojci:

  • pakiranje gotovih tankih kora za savijače

Prvi nadjev:

  • 3 bjelanjca
  • 2,5 dl jogurta
  • 2,5 dl kiselog vrhnja
  • 2 dl ulja
  • 1/2 čaše grisa (mjereno cca 70 g)
  • 1/2 čaše brašna
  • 1 prašak za pecivo

Drugi nadjev:

  • 3 žumanjca
  • 500 g mljevenog mesa
  • 2 luka
  • vegeta, so, biber


Priprema:
 Za 'prvi' nadjev miksajte bjelanjca dok ne postanu čvrsta a zatim postepeno dodajte i ostale sastojke. Ostavite sa strane da odstoji 30-tak minuta. Tačno toliko vam treba da pripremite drugi nadjev.Za drugi nadjev dinstajte 2 sitno isjeckana luka, dodati meso i žustro mješajući popržite naglo dok ne postane tamnije. Začiniti po ukusu, doliti čašu vode ili vina i dinstati dok sva tekućina ne ispari.Najčešće je u gotovim pakiranjima tankih kora po 12 kora. Tako ćete dobiti 3 savijače, dakle , uzima se za svaku savijaču po 4 kore. Svaka se kora premazuje sa po (4 ili 5) kašika 'prvog' nadjeva a tek se zadnja posipa i sa dinstanim mesom. Uviti oprezno u savijaču sa rubovima presavijenim prema unutra kako nadjev ne bi iscurio, na lim podmazan uljem ili papirom za pečenje premjestiti sve tri savijače zatim ih premazati ostatkom bijele smjese, posuti sezamom i peći otprilike 35 min na 200ºC dok lijepo ne porumeni.
Serviranje:
Poslužiti narezano na komade. Kao prilog preporučujemo jogurt koji odlično prija uz ovo jelo.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari