Torta s malinama i bazgom

11:14

Torta s malinama i bazgom
Sastojci:
Za podlogu:
  • 150 g čajnih keksića s čokoladom (domaćica ili sl.)
  • 100 g piškota
  • 120 g maslaca
Za kremu:
  • 500 g bijelog kravljeg sira
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 4 kašike kiselog vrhnja
  • 3 kašike šećera
  • 100 ml sirupa od bazge
  • 10-tak cijelih malina
  • 1 Dr. Oetker Želatina Fix
Za žele od malina:
  • 300 g zamrznutih malina
  • 200 ml vode
  • 100 ml sirupa od bazge
  • 4 kašike šećera
  • 1 puding od vanilije
Za preljev:
  • 1 vrećica Dr. Oetker Preljeva za torte Fix, svijetli 
  • 250 ml razrijeđenog soka od bazge
  • prstohvat sitnih cvjetića bazge

Priprema:
Za podlogu: samljeti kekse i pomiješati sa otopljenim maslacem. Dobro sjediniti miješanjem pa utiskati kašikom i dlanovima u kalup za torte promjera 24 cm.

Za kremu: Mikserom istući slatko vrhnje u šlag. Sir izmiksati sa šećerom, vrhnjem i sokom od bazge. Dodati šlag i na kraju umiješati maline i želatinu fix.

Za žele: maline ukuhati sa predviđenom količinom soka i vode, dodati šećer. Na mjernu posudu odmjeriti ukupnu količinu tekućine , poželjno je 500 ml. Odvojiti manji dio voćne tekućine , pomiješati sa prahom pudinga pa ukuhati u preostalo voće. Kuhati nekoliko minuta dok se ne zgusne , miješanjem prohladiti.

Za preljev: pripremiti sirup od bazge (zakuhati ga). Vrelim sokom preliti preljev za torte zatim miješati pjenjačom 1/2 minute. Ako se slučajno zapjeni (a moglo bi se od soka) onda pjenicu treba ukloniti samo površinski kašikom prje preljevenja kolača.
Izrada:
Na pripremljenu podlogu nanesite kremu od sira zatim preko kreme nanijeti sloj želea (od malina) koji se prethodno malo ohladio(prohladio). Tortu ostaviti u hladnjak da se stisne. Nakon 1 sat izvaditi tortu i preliti je pripremljenim preljevom za torte sa cvjetićima bazge.
Dobro rashladiti (najmanje 3 sata u hladnjaku) i poslužiti po želji ukrašenu tučenim slatkim vrhnjem.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari