Bosanski ćevapi

22:59

Bosanski ćevapi
Sastojci:
  • 750 gr junetine
  • 250 gr ovčetine
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika vegete
  • 1 kašika bibera
  • 1/2 glavice češnjaka
  • malo mineralne
Poljev za lepinu:
  • proključala voda
  • malo goveđeg temeljca ili kocka
  • vegeta
  • malo ulja
  • peršin
  • bijeli luk
  • biber

Priprema:

Meso narežite na sitne komade te dvaput izmeljite. Češnjak usitnite tako da izađe sok (kao preporuku koristite mikser) koji ćete potom pomiješati s mesom te dodavati začine i mineralnu vodu. Smjesu dobro izmiješati te ostaviti na nekoliko sati u frižider.Ćevape oblikujte ručno, na dužinu između 4-12 centimetara. Ispecite ih na roštilju te na kraju prelijte mesnim poljevom(sokom)
Obavezni prilozi:

  • Lepina ili somun
  • Crveni luk sitno narezan(na kockice)
  • Kajmak

U Bosni i Hercegovini ćevapi su dužine između 4 cm do 12 cm, a služe se u krušnoj lepini odnosno somunu koje se može po želji politi posebnim mesnim poljevom (sokom) koji daje posebnu aromu i ukus. U Bosni se uz ćevape pije jogurt, kiselo mlijeko ili kefir.
Priprema umaka:
Začine stavite u posudu, zatim dodajte malo ulja. Temeljac i vodu prelijte preko toga te pustite da proključa.
Savjet više: Mesni sok možete napraviti i od pola goveđe kocke za juhu. Stavite je u 2 decilitra vode i zagrijte u mikrovalnoj 1-2 minute.



Možda Vam se sviđa i :

0 komentari