Hljeb koji se ne kuha

23:44

Sastojci:
  • 3 čaše(po oko 240ml) glatkog pšeničnog brašna
  • pola kašičice soli
  • 1/4 kašišice suhog kvasca
  • pola čaše(120 ml) tople vode

Priprema:
U posudu za miješanje staviti brašno, dodati so i suhi kvasac, dobro promiješati. Doliti vodu i miješati rukama ili drvenom kašikom dok se sastojci ne spoje u vlažnu ljepljivu smjesu.
Posudu je potrebno pokriti providnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da nadolazi 12 – 18 sati.
Sutradan, na dobro pobrašnjenu radnu površinu lopaticom istresti tijesto iz posude. Tijesto zatim posuti brašnom te dobro pobrašnjenim rukama lagano tijesto oblikovati u željeni oblik. (Ako se želi okrugli hljeb: tijesto lagano razvuči rukama i preklopiti svaku stranu kao pismo i prebaciti na lim preklopljenom stranom prema dolje.
Oblikovano tijesto premjestiti na lim obložen masnim papirom (ukoliko se ne koristi masni papir, lim je potrebno obilno posuti oštrom palentom – kukuruznom krupicom) te pokrivemo ostaviti da se diže još 2 sata na sobnoj temperaturi (tijesto će više ići u širinu nego u visinu dok će se tijekom pečenja u pećnici lagano dignuti). Površinu hljeba još jednom lagano posuti glatkim pšeničnim brašnom.
Nakon 2 sata hljeb prebaciti u prethodo zagrijanu pećnicu i peći oko 60 minuta.
Pečeni hljeb ostaviti da se ohladiti i poslužiti.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari