Jesenji desert s rogačem

11:59

Jesenji desert sa rogačem
Sastojci:
  • 0.5l mlijeka
  • 4 kašike usitnjenog rogača
  • 2 kašike mljevenih oraha
  • 2 kašike javorova sirupa
  • 3 kašike sitno nasjeckanih suhih smokava
  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • 1/2 kašike agar-agar praška
  • smeđi šećer
Priprema:

Izdvojiti 5 kašika mlijeka u posebnu čašu(posudu) i u njega umiješati kukuruzno brašno.
Od ostatka mlijeka zakuhati kremu tako što će mu se najprije dodati javorov sirup, a zatim mljeveni orasi i rogač. Pričekati da zakuha.
Kada mlijeko proključa(provri), dodati mu komadiće smokve i umiješati smjesu od kukuruznog brašna. Smanjiti vatru i dodati agar - agar prašak uz neprestano miješanje.
Pričekati da se prašak rastopi i sjedini s kremom. Zatim smjesu podijeliti u nekoliko manjih vatrostalnih posuda i ostavi da se ohladi.
Kada se krema ohladi, posuti jedan sloj smeđeg šećera i karamelizirati ga pomoću flambierta (brenera).
Na karamelizirani sloj opet staviti šećer i ponoviti postupak nekoliko puta dok ne nastane hrskava korica.
Ukrasiti sa svježim ili suhim smokvama.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari