Ledene kocke

23:27

Ledene kocke
Sastojci:
Za biskvit:
  • 8 bjelanjaka
  • 8 kašika brašna
  • 8 kašika šećera
Za kremu:
  • 8 žumanjaka
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika gustina
  • 2 kašike oštrog brašna
  • 3 vanilin šećera
  • 8 dl mlijeka
  • 250 g margarina ili maslaca
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 2 dl mlijeka (za preliti biskvit)
  • slatko vrhnje

Priprema:

Biskvit:
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, zatim postepeno dodavati šećer i na kraju brašno.
Smjesu izliti u namašćen i pobrašnjen lim potom peći nekih 30 minuta na 180 stepeni dok ne poprimi žućkasto smeđu boju.
Krema:
U većem loncu na pari zakuhati mlijeko.
Posebno miksati žumanjke, šećer, vanilin šećer, brašno i gustin uz dodatak nekoliko kašika mlijeka koje ste pripremili za kuhanje.
Uliti smjesu od žumanjaka i gustina u zakuhano mlijeko pa uz miješanje kuhati na pari dok ne postane gusto. (oko 15 min)
Dok se krema i biskvit hlade u međuvremenu izraditi mikserom margarin sa 2 kašike šećera u prahu.
U hladnu kremu umiješati izrađeni margarin i sve dobro sjediniti mikserom.
Hladan biskvit je potrebno preliti sa 2 dl prokuhanog mlijeka,zatim sačekati da se malo upije pa rasporediti kremu.
Ohlađeni kolač premazati tučenim slatkim vrhnjem. Ako volite naravno možete ga preliti otopljenom čokoladnom glazurom ili čokoladnim mrvicama.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari