Mesna pogača

23:13

Mesna pogača
Sastojci:
Tijesto:

  • 1 kg brašna
  • jedna friška germa
  • 250 ml jogurta
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 400 ml mlijeka
  • so/šećer pola pola

Fil:

  • 800 g faširanog mesa
  • pet zelenih paprika
  • tri friška paradajza
  • 2 do 3 glavice luka
  • jedna kašika paradajz pire
  • jedno jaje za premazat preko
  • ćorukut ili sesam
  • peršun
  • malo soli
  • malo bibera
  • malo aleve paprike


Priprema:

Tijesto umjesiti sa gore svim navedenim sastojcima. Zatim ostaviti na toplo mjesto da nadođe.
U međuvremenu pripremati mesnu masu(punjenje). Paradajz oguliti(pogledajte kako skinuti kožicu paradajza) i isjeći na sitnije kockice, tako isto i luk na sitno, paprike na tanje kružiće i sa svim gore navedenim umijesiti sa dodanim mesom.
Ostaviti u frižider da malo ohladi.
Tijesto koje je nadošlo razdvojiti na 9 loptica. Jednu po jednu razvijati na dužinu (35cm), a širinu (20cm).
Svaku razvijenu jufku po dužini puniti pripremljnim filom preko sredine, tako da strane ostanu prazne pa se preklope preko fila jedne pogačice sastaviti tijesto preko sredine,druge samo prebacit preko baš kao što je na slici. Svaku pogačicu premazati istučenim jajetom i posuti sjemenkama.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari