Nutma

21:57

Nutma
Nutma
Sastojci:
  • 10 krupnih jaja
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika brašna
  • pola praška za pecivo
Agda:
  • 700g šećera
  • 800ml vode
  • dvije kesice vanilinog šećera

Priprema:

Razdvojiti bjelance od žumanaca.
Umutiti žumanca sa šećerom. Posebno umutiti bjelanca u čvrst snijeg.
Lagano izmiješati snijeg od bjelanaca i žumanca. Dodati brašno i prašak za pecivo.
U tepsiju namazanu maslacem istresti smjesu pa staviti u prethodno zagrijanu rernu na temperaturu 250°C, a onda smanjiti temperaturu na 220°C.
Peći oko 30 minuta. Potrbno je paziti da ne zagori.
Napraviti agdu od 700g šećera, 800ml vode i dvije kesice vanilinog šećera pa zaliti.
Agda treba da bude hladna kada zaljevamo kolač.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari