Pekarske kifle

21:12

Pekarske kifle
Sastojci:
  • 1 kg bijelog brašna
  • 100 gr maslaca ili margarina
  • 2 kašikice soli
  • 2 kašikice šećera
  • 25 g germe svježe
  • 4 dl vode
  • 1 kašika velika sirćeta razblaženog
  • 1 dl mljeka 

Priprema:

U plastičnu zdjelu staviti brašno, so, maslac. U jednoj šerpici zagrijati mlijeko da bude mlako i u njega izdrobiti germu sa šećerom. Kada se germa istopila staviti u brašno i sve zamjesiti sa toplom vodom u koju smo stavili kašiku sirćeta. Tijesto se mora fino odvajati od zdijele.
Tijesto pokriti i staviti da stoji 50 min. Kada je prošlo 50 min premjesiti tijesto i ostaviti da stoji dodatnih 25 min.
Kada je tijesto premješano i odstojalo dovoljno, radnu površinu nabrašnjati i istresti tijesto na njega. Od tijesta napraviti 15 kuglica fino dlanovima i ostaviti da kuglice odstoje jos 10-tak min.
Svaku kuglicu razvući oklagijom uspravno i motati kifle odozgo tako što na početku pritišćete dlanom a poslije obadvjema rukama rulate prema dole pritišćući tijesto dok ne dođete do kraja.
Pleh pokriti papirom i staviti kifle i ostaviti da stoje dok ne budu duple velicine (15 min). Svaku kiflu namazati vodom i posuti sa soli i peci u zagrijanoj rerni na 250 stepeni 12 min.
Rerna mora bit vrela i sasvim je dovoljno 12 min!
Dobijete divne kifle kao iz pekare ili trgovine. Kifle koje i sutradan možete jesti i kifle koje zamrznete i kad ugrijete budu tako divne i mekane.
Recept preuzet sa : Namirnice.ba

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari