Pita od prosa i tikvica

23:35

Pita od prosa i tikvica
Sastojci:
  • 300 g prosa
  • 1 mala glavica luka
  • 1 kašika maslinovog ulje + još malo za premazivanje posude
  • 350 g naribanih tikvica
  • 400 ml vode
  • so
  • biber
  • 3 – 4 kašike integralnog sezama

Priprema:

Proso stavite u električni mlinac (poput onoga za kafu ili za orašaste plodove) i sameljite ga u fin prah.
Luk nasjeckajte zatim ga prepržite na jednoj kašikici maslinovog ulja. Veoma kratko ga pržite, tek toliko da se zacakli i zamiriše.
U posudi za miješanje pomiješajte naribane tikvice,proso, preprženi luk, so i biber.
Dodajte vodu i zatim sve energično promiješajte kako bi se sastojci povezali.
Vatrostalnu posudu (približno 18 x 30) premažite maslinovim uljem te je stavite u pećnicu na 220 stepeni da se ulje zagrije.
Kada se ulje zagrijalo izvadite posudu iz pećnice pa u nju izlijte pripremljenu smjesu.
Na kraju po vrhu posipajte sezam.
Peći u već zagrijanoj pećnici oko 45 minuta do sat vremena, pita treba dobiti lijepu i rumenu boju.
Nakon pečenja pitu ostavite da se malo ohladi pa je tek onda režite.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari