Tjestenina s umakom od piletine i paprike

22:59

Tjestenina s umakom
Sastojci:
  • 300 g pilećih prsa
  • 1 crvena paprika (cca 160 g)
  • 1 zelena paprika (cca 160 g)
  • 1 velika glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 200 ml bijelog vina
  • 200 ml tople vode i 1 kašika brašna ili 200 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina
  • 1 vrhom puna kašikica estragona
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje
  • 400 g tjestenine

Priprema:

Piletinu properite pod mlazom hladne vode pa je pobrišite kuhinjskim ubrusom i narežite na male kockice (oko 1 – 2 cm).
Kockice piletine kratko propecite na 2 – 3 kašike ugrijanog maslinovog ulja kako bi dobili lijepu boju.
Piletinu izvaditi iz tave i ostaviti sa strane pokrivenu kako se ne bi hladila.
Luk i paprike je potrebno sitno narezati, a češnjak nasjeckati.
Pirjajte luk sa paprikama na maslinovom ulju u kojem se pekla piletina, a kad omekšaju dodajte češnjak i nastavite pirjati dok i češnjak ne dobije boju.
Sada vratite piletinu u tavu i sve zalijte s bijelim vinom, dodajte so, biber i estragon, smanjite vatru i kuhajte dok vino ne ishlapi.
Jednu kašika brašna razmutite u 200 ml tople vode pa i to dodajte piletini.
Umjesto vode i brašna možete odvojiti i 200 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina pa to dodati piletini.
Nastavite kuhati dok sve dok ne dobijete lijepi i gusti umak.
Tjesteninu zatim skuhajte prema uputama na pakiranju, pomiješajte je s kuhanim umakom i poslužite posipano parmezanom ili Grana Padano sirom.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari