Žarbo kocke

23:17

Žarbo kocke
Sastojci:
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kockica di-go svježeg kvasca
  • 200 g maslaca
  • 1,5 dl mlijeka
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 2 žumanjka
  • kašika šećera
Za nadjev:
  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 2 šećera u prahu
  • malo ruma ili bourbun vanilin šećer
  • cca 200 g pekmeza od marelice
Priprema:

U većoj posudi pomiješati sve suhe sastojke ,mlijeko ugrijati, maslac otopiti.
U sredinu posude sa brašnom dodati žumanjca, mlijeko i maslac pa uz pomoć miksera umutiti tijesto sve dok ne prestane biti suho.Tada nastaviti miješati rukom, premjestiti tijesto na radnu površinu nakon toga još malo mijesiti dok tijesto ne postane potpuno glatko pa ga podijeliti na 4 podjednaka dijela. Svaki dio oblikovati u valjak, omotati prozirnom folijom (za očuvanje svježine) i pospremiti u hladnjak na pola sata.
Izvaditi tijesto iz hladnjaka pa na radnoj površini posutoj brašnom svaki komad razvući valjkom u četvrtasti oblik 2 -3 mm debljine. Pri tome vam može pomoći papir za pečenje koji izrežete prema veličini lima u kojem ćete peći kolač, pa na njemu razvaljavajte kore. Papir će tako poslužiti i kao transfer kore na lim .
Kore dakle slagati u namašćen i pobrašnjen lim. Svaku koru premazati sa cca 4 kašike pekmeza, posipati orasima pomiješanim sa šećerom pa pokriti preostalom korom. Postupak je potrebno ponoviti i sa preostale dvije kore s tim da se zadnja kora ne premazuje nego se samo viljuškom izbode na više mjesta. Svaku koru lagano pritiskajte dlanovima po cijeloj površini kada je stavljate preko nadjeva jer će se u suprotnom kore nakon pečenja odvajati od nadjeva Tako pripremljen kolač prekriti ubrusom i ostaviti na toplom 30 min da nabuja.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni C, 30-35 min. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu ili preliti čokoladnom glazurom.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari