Carski kolač

11:35

Carski kolač
Sastojci:
Biskvit:

  • 5 kašika mljevenih oraha
  • 2 kašike pšenične krupice ili griza
  • 3 kašike oštrog brašna
  • 1 kašika kakaa
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
Zaljev:
  • 250 g šećera
  • 1,25 dl vode
Fil:
  • 4 kašike gustina
  • 4 kašike mlijeka
  • 1/2 l mlijeka
  • 180 g maslaca
  • 180 g šećera u prahu
  • Čokoladna glazura:
  • 200 g čokolade zakuhanje
  • 6 kašika ulja

Priprema:

Uključiti pećnicu na 200°C a tepsiju dimenzija 23 x 28 cm premazati maslacem i posuti s malo brašna
U manjoj zdjeli izmiješati suhe sastojke: brašno, krupicu, orahe, kakao i prašak za pecivo
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom
U umućena jaja polagano špatulom umiješati pripremljenu suhu smjesu
Sve izjednačiti i istresti u pripremljenu tepsiju. Peći oko 20 minuta
Ohladiti a dok se podloga peče napraviti zaljev i fil
Za zaljev ukuhati šećer s vodom 2-3 minuta, kada je gotov preliti ga po pečenom biskvitu
Izmiješati gustin sa 5-6 kašika hladnog mlijeka. Ovu smjesu uliti u 1/2 l provrelog mlijeka. Još malo kuhati pa ohladiti
Ohlađen fil pomiješati s maslacem kojega umutiti sa šećerom u prahu
Sve skupa staviti preko haldnog biskvita, izravnati pa preliti glazurom od čokolade
Za čokoladnu glazuru na laganoj vatri otopiti čokoladu s uljem. Skinuti i hladiti miješajući. Dok je još malo topla prevući je preko fila.
Kolač služiti dobro ohlađen.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari