Ćevapi

23:50

Ćevapi recept

Sastojci:
  • 750 g junetine
  • 250 g ovčetine
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika vegete
  • 1 kašika bibera
  • 1/2 glavice bijelog luka
  • 1 kašika kajmaka
  • malo mineralne
Obavezni prilozi:
  • crveni luk
  • kajmak ili ajvar po želji 
Poljev za lepinu:
  • provrela voda
  • malo goveđeg temeljca ili kocka
  • vegeta
  • malo ulja
  • peršunov list
  • bijeli luk
  • biber

Priprema:

Priprema poljeva:

Stavite sve navedene začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte temeljcem i vodom pa pustite da proključa.

Priprema ćevapa:

Meso narežite na sitnije komade i meljite ga (usitnite) 2x
U multipraktiku usitnite bijeli luk tako da izađe sok
Meso pomješajte sa sokom od bijelog luka i začinima (po želji), kajmakom i mineralnom. Dobro izmješajte smjesu i ostavite na par sati (najbolje preko noći) u hladnjak.
Ćevape oblikujte ručno.
Pecite ih na roštilju ili u tavi sa malo ulja.
Kad su skoro gotovi prelijte ih poljevom.
Lepine namočite poljevom i malo zapecite.
I ćevapi su spremni za posluživanje.


Možda Vam se sviđa i :

0 komentari