Čokoladna rolada

11:17

Čokoladna rolada
Sastojci:
Tijesto:

  • 12 bjelanjaka
  • 12 kašika šećera
  • 3 kašike kakaa
  • 6 žumanjaka
  • 3 kašike brašna
Nadjev:
  • 6 žumanjaka
  • 10 kašika šećera
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 1 čaša mlijeka
  • 2 kašike gustina
  • 200 ml slatkog vrhnja
Ukrašavanje:
  • ušećereni bademi

Priprema:

Priprema tijesta:
Bjelanjke pomiješati sa šećerom onda elektirčnim mikserom istucite da dobijete čvrst snijeg od bjelanaca.Snijegu od bjelanjaka dodajte žumanjke i kratko mutite električnim mikserom.Smjesi za tijesto dodati još brašno i kakao pa sve lagano izmiješajte.Pećnicu je potrebno zagrijati na 170 °C.U lim za pečenje obložen papirom za pečenje(pek papir) izlijte smjesu za tijesto a potom pecite oko 25 minuta ili dok se tijesto ne počne odvajati od lima za pečenje.Tako pečeno tijesto umotajte u krpu posutu sa šećerom u kristalu i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Priprema nadjeva:
Žumanjke istucite sa šećerom a zatim ih kuhajte na pari.Dok su žumanjci još na pari dodajte čašu mlijeka i čokoladu za kuhanje.Nakon toga gustin razmutite u malo mlijeka pa ga dodajte u smjesu na pari i sve zajedno kuhajte još 10-tak minuta uz neprestano miješanje.Smjesu maknite sa vatre i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.U ohlađenu smjesu dodajte većinu slatkog vrhnja kojeg ste prethodno istukli u šlag.
Slaganje čokoladne rolade:
Ohlađeno tijesto odmotajte, nadjenite pripravljenim nadjevom i zarolajte.
Ukrašavanje:
Gornji sloj rolade ukrasiti sa ostatkom istučenog šlaga i ušećernim bademima.Pripravljenu čokoladnu roladu stavite na hlađenje najmanje 1 sat,a potom možete poslužiti.

(kolaci)

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari