Čokoladni rolat s okusom kafe

21:47

Čokoladni rolat s okusom kafe

Sastojci:
  • 200 g izlomljene čokolade za kuhanje
  • 70 ml skuhane kafe (umjesto kafe možete upotrijebiti i vodu)
  • 7 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 ml šlag pjene ili tučenog vrhnja
  • 1 kašika šećera u prahu
  • kakao za posipanje

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 °C.Pleh za pečenje dimenzija 33 do 43 cm obložite pek papirom.Čokoladu pomiješajte s kafom, zatim tu posudu stavite iznad šerpe s ključalom vodom.Miješajte dok ne dobijete glatku i tečnu masu, a zatim ostavite da se potpuno ohladi.Žumanjke odvojite od bjelanjaka.Mikserom umutite žumanjke i šećer, a potom smanjite brzinu miksera, postepeno dodavajte ohlađenu čokoladu i lagano miksajte dok se ne smjesa ne ujedenači.Bjelanjke umutite u posebnoj posudi, a onda ih pažljivo, kašikom pomiješajte sa smjesom od čokolade.Smjesu rasporedite na pleh za pečenje i pecite otprilike 20 minuta.
Nakon što se kora ispeče i malo ohladi, nožem odrežite njene rubove.Odlijepite pek papir i ostavite da se kora u potpunosti ohladi.Šlag pjenu umutite sa šećerom u prahu, zatim ju premažite preko cijele, ohlađene kore.Urolajte koru prema unutrašnjosti a nakon toga rolat prebacite u jednu tacnu i ostavite da prenoći u frižideru.Prije posluživanja pospite roladu sa kakaom.



Možda Vam se sviđa i :

0 komentari