Čokoladni rolat

11:52

Čokoladni rolat
Sastojci
Za koru:


  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 3,5 kašike brašna
  • 1,5 kašika kakaa

Za fil:

  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 100 g čokolade
  • 2 jaja

Glazura:

  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja


Priprema:
Umutiti čvrstu pjenu od bjelanaca, dodati šećer, jedno po jedno žumanjce i na kraju pažljivo umješajte brašno i prosijani kakao (da ne bi imao grudvica).Sipati u veliki pleh od pećnice obložen masnim papirom i ispeći koru.Gotovu koru odmah izvadite na vlažnu platnenu salvetu i uvijte u rolat.U međuvremenu pripremite fil: umutite pjenasto maslac sa šećerom u prahu.Dodajte žumanca, rastopljenu čokoladu i na kraju čvrstu pjenu od bjelanaca. Sve dobro umutite mikserom.Kad se kora ohladila, odmotajte i presjecite na pola po dužini, tako da dobijemo dvije kore za dva mala rolata.Premazati pripremljenim filom, ponovo zaviti u rolat i odgore premazati tanko sa malo fila.Ostavite da se dobro rashladi i preliti glazurom od čokolade. Po želji, poprskati sa malo bijele čokolade.
(bosanski kuhar)

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari