Fini čokoladni kolač

10:38

Sastojci za Fini čokoladni kolač:
  • 6 jaja
  • 150 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 250 g brašna
  • 4 kašike kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 6-7 kašika mlijeka
Za čokoladni umak:
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 2 dl vode
  • 2 kašike šećera
  • aroma ruma po želji
Za glazuru:
  • 1 jaje
  • 70 g šećera
  • 70 g čokolade
  • 70 g margarina
  • 2 kašike ulja
  • I još: 4-5 kašika marmelade i soka od višanja, slatko vrhnje za šlag.

Priprema čokoladnog kolača:

Za biskvit odvojiti bjelanjke i žumanjke pa miksati žumanjke sa vanilijom i šećerom. Dodavajte postepeno otopljeni maslac, brašno, prašak za pecivo,kakao, mlijeko i tek na kraju posebno istučeni snijeg od bjelanjaka.Zatim izliti u lim srednje veličine na papir za pečenje i peći na 180ºC 35 minuta.Tako pečeni i ohlađeni biskvit prerezati na pola. Jednu polovicu dobro izmrviti rukama što je moguće sitnije a drugu namočiti sokom od višanja pa premazati marmeladom od višanja.
Za čokoladni umak zagrijati u manjem lončiću vodu sa šećerom pa kad zavrije dodati čokoladu izlomljenu na komadiće. Miješati dok se sve ne otopi i ne sjedini,potom na kraju dodati rum. Vrućim umakom od čokolade preliti izmrvljeni dio biskvita i dobro izmiješati pa tom smjesom prekriti biskvit premazan marmeladom.I zatim preliti čokoladnom glazurom.
Glazuru s jajima koja je po svojoj strukturi jako kremozna i baš odgovara uz ovakav kolač napraviti ovako: u jednu posudu razlupati jaja, dodati čokoladu, šećer, margarin i vodu pa uz neprestano miješanje na jako slaboj vatri pustiti da se sve lijepo otopi i poveže u glatku i sjajnu masu. Na kraju umiješati 2 kašike ulja.
Rashladiti kolač i poslužiti uz slatko vrhnje za šlag.


Možda Vam se sviđa i :

0 komentari