Gratinirani krompir

21:29

Gratinirani krompir

Sastojci:
  • 1 kg krompira
  • 1/2 l mlijeka + 1/2 l vode (za prokuhavanje krumpira)
Za bešamel: 
  • 50 g maslaca
  • 6 dl mlijeka
  • 3 kašike kiselog vrhnja
  • 3 kašike brašna
  • vegeta
  • so,biber
  • 200 g sira trapista (gouda, edamer i slično...)

Priprema:

Krompir narežite na što tanje kriške(ploške), pa ga stavite da kuha u posudu s mlijekom i vodom. Kuhati kratko,oko 10 minuta, tek toliko da provrije i da krompir upije blagi okus mlijeka a zatim ga ocijedite.
Dok se krompir kuha pripremite bešamel: otopite maslac, pospite na njega brašno pa uz neprestano miješanje pjenjačom ulijevajte mlijeko. Na kraju dodajte i kiselo vrhnje, začiniti po ukusu i kuhati 5 minuta do gustoće umaka. Ako primjetite da je umak pregust, dodajte još malo mlijeka.
Vatrostalnu posudu premažite maslacem, prekrijte ju jednim dijelom krompira, pospite polovicom sira, prekrijte drugim dijelom krompira, zalijte bešamelom i obilno pospite sirom.
Peći u pećnici na 180°C oko 20 minuta, dok krompir ne dobije lijepu zlaćanu boju.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari