Gris kocke sa čokoladom

11:26

Sastojci:
Za koru(podloga):


  • 1/2 l vode
  • 1/2 l mlijeka
  • 200 g šećera
  • 200 g grisa
  • 100 g čokolade

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 4 pudinga od vanilije
  • 10 kašika šećera (može i više ako volite slađe)
  • 150 g margarina
  • 2 dl vrhnja za šlag (hulala, hole ili neko slično)

Za čokoladnu glazuru:

  • 150 g čokolade
  • 3 kašike ulja
  • 50 g margarina
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 5 kašike mlijeka


Priprema:

Za podlogu skuhajte gris u kombinaciji vode i mlijeka sa šećerom. Kada se gris zgusne umiješajte natrganu čokoladu i dobro promiješajte dok se čokolada ne otopi i dok sva smjesa ne postane jednako čokoladna. U lim za pečenje (srednje veličine) prethodno premazan maslacem smjestite polutekuću smjesu od grisa.
Za kremu zakuhati oko 7 -8 dl mlijeka a ostatak mlijeka pomiješati s pudingom i šećerom. Skuhajte pudinge na klasičan način. Ohladite uz stalno miješanje kako se ne bi stvorila korica na pudingu. U tako ohlađeni puding umiješajte mikserom izrađen margarin i čvrsto tučeno vrhnje za šlag. Kremom premažite podlogu od grisa. Sve zajedno dobro rashladite i nanesite čokoladnu glazuru koja se napravi tako da se otopi čokolada pomiješana sa uljem, margarinom, mlijekom i šećerom.

(recipeci)

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari