Hljeb iz šerpe

00:01

Hljeb iz šerpe
Sastojci:
  • 625 gr brašna (ili 10 dl)
  • 5 dl (1/2 l) vode
  • 2 male kašike soli
  • sviježa germa: veličine jednog zrna graška

Priprema:
12 sati prije nego što ćete peći hljeb: Germu rastopite ravnomjerno u vodi. Pomiješajte so i brašno i dodajte u vodu. Miješati rukama ili drvenom kašikom samo dok se svo brašno ne pomiješa sa vodom.Ostavite da nadolazi 12 sati na uobičajenoj sobnoj temperaturi.Nakon što tijesto nadođe biti će napuhano i ispunjeno s velikim mjehurićima.Onda lagano izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu i premijesite ga samo tri puta(sa sve tri strane). Stavite ga u prethodno namašćenu zdijelu, prekrijte krpom i ostavite da nadolazi još dva sata.
Zagrijte rernu na 250 stepeni C. Stavite praznu, nenauljenu šerpu, srednje veličine, da se dobro zagrije. Ostavite i poklopac pored šerpe, da se i on zagrije. Tijesto onda lagano izvrnite u vrelu šerpu, poklopite a zatim vratite u rernu. Količine tijesta ne smije biti više od polovine šerpe.Budite sigurni da je rerna dovoljno vruća. Sačekajte nekih 5 do 10 minuta nakon što termostat pokazuje 250 stepeni C da biste bili sigurni da su rerna i šerpa dovoljno vruće.Pecite pola sata na 250 stepeni sa poklopcem.Nakon pola sata pecite još 15 minuta na 230 stepeni C bez poklopca.Hljeb ostavite da se ohladi najmanje 20 minuta prije posluživanja.

kvalizalogaj

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari