Jednostavne lazanje

21:21

Jednostavne lazanje
Sastojci:
  • 1 pakiranje gotovih listova za lazanje (provjerite na kutiji oznaku ‘no pre-cooking’)
  • 500 g mljevenog mesa
  • 2 dl umaka od rajčice
  • malo kečapa
  • 1 luk
  • 300 g ribanog sira trapista (može i gauda ili neki drugi tvrđi sir koji se lako riba a fino topi)
  • vegeta, so, biber, talijanska mješavina začina, pola povrtne kocke za juhu
Za bešamel:
  • 50 g margarina
  • manja čaša brašna
  • najmanje 1/2 l mlijeka
  • 4 kašike kiselog vrhnja
  • 100 g topljenog sira

Priprema:

Na ulju pržiti sitno nasjeckani luk, dodajte meso, promiješati i popržiti dok se ne ‘razgruda’ i ne potamni. Dodati rajčicu, kečap i začine po želji a onda uz povremno dolijevanje manje količine vode pirjati oko 20 minuta.
U međuvremenu pripremiti bešamel umak: otopiti margarin, dodati brašno,zatim kratko popržiti pa uz miješanje ulijte pola količine mlijeka. Kuhati uz stalno miješanje pjenjačom dok se ne počne zgušnjavati pa polahko dodavati i ostatak mlijeka. Začinite pa kuhati dok se umak ne počne zgušnjavati. Onda dodajte kiselo vrhnje i sir, promiješajte i kratko prokuhajte. Umak bi trebao biti gustoće otprilike nešto malo gušće nego smjesa za palačinke.
U prethodno namašćenu vatrostalnu posudu izliti malo bešamela, pa složijte red listova lazanja ('isjecite' ih malo ako ne odgovaraju u posudu tako da budu ravnomjerno raspoređene po dnu), ponovno ih zalite sa 5 vrhom punih kašika bešamela,zatim po njima rasporediti sloj mesa, pospite sirom, pa istim redoslijedom ponovite postupak.
Sve zajedno zaliti ostatkom bešamela, posipati sirom i kečapom pa peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200℃ oko 20 do 30 minuta dok se ne stvori lijepa zlaćana korica s vrha.
(recipeci)

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari