Klasične lazanje

22:00

Lazanje
Klasične lazanje recept
Sastojci:
  • 250 g tjestenine za lazanje
  • 40 g kačkavalja
Za bešamel sos:
  • 80 g kačkavalja
  • 100 g brašna
  • 60 ml ulja
  • so
  • 500 ml mlijeka
Za bolonjeze sos:
  • 350 g mljevenog mesa
  • 250 ml paradajz pirea
  • 250 ml soka od paradajza
  • kašičica origana
  • kašičica suvog biljnog začina
  • kašičica majčine dušice
  • bibera po ukusu
  • kašičica bosiljka
  • malo soli
Priprema:

Za bešamel sos zagrijte ulje u posudi i uz stalno mješanje, dodajte brašno. Pržite svega nekoliko minuta a zatim kad zaprška bude gotova, lagano dodajte mlijeko. Posolite po ukusu, dodajte sir i nastavite da mješate dok brašno ne postane žućkasto. Kada ste završili sa pripremom bešamela pripremite bolonjeze sos.
Zagrijte u tiganju ulje, dodajte meso i izdinstajte. U meso zatim dodajte sok od paradajza i paradajz pire. Sve prokuhajte, potom dodajte so, biber i ostale začine. Nakon toga kuhajte još desetak minuta.
U vatrostalnu posudu sipajte ulje, pa redajte tijesto, bešamel sos, bolonjez sos, pa ponavljate postupak dok ne potrošite materijal. Ako na samoj ambalaži nije naznačeno drugačije, tijesto za lazanje skuhajte. Lazanje pecite 45 minuta na 220 stepeni C. Kad se ispeku, pospite ih sirom.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari