Kro-krofne (cronut)

00:27

Kro-krofne (cronut)
Sastojci:
Tijesto:

  • 3/4 šolje (250 ml) toplog mlijeka
  • 1 kašika suhog kvasca
  • 1/3 šolje šećera
  • 2 veća jajeta
  • 1 kašičica vanilije
  • 3 ½ šolje višenamjenskog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja putera (na sobnoj temperaturi).
Preliv:
  • 1/2 šolje šećera u prahu
  • 3 kašike javorovog sirupa (ili meda)
  • 1 do 2 kašike mlijeka, pavlake ili vode.

Priprema:
U većoj posudi pomješajte mlijeko i kvasac i sačekajte da nadođe. Dodavajte šećer, jaja i vaniliju, pa dobro izmješajte. Dodajte 1 šolju brašna i so, pa postepeno dodavajte i nešto više od 2 šolje brašna mješajući i mjeseći tijesto nekoliko minuta, dok ne postane meko i elastično.Premjestite tijesto u posudu i pokrijte plastičnom folijom, pa stavite u frižider na 30 minuta. U međuvremenu mutite puter i preostalu 1/4 šolje brašna električnim mikserom par minuta dok ne postane mekano.
Kada se testo rashladilo prespite ga na pobrašnavljen sto i izvaljajte oklagijom u pravougaonik 33×46 cm i debljine oko 1 cm ili tanji. Premažite tijesto puterom i presavijte na 3 dela, jedan preko drugog. Pokrijte plastičnom folijom i ponovo stavite u frižider na 30 minuta.
Kada ga izvadite ponovo ga izvaljajte oklagijom u pravougaonik. Ponovo lijevu trećinu prebacite preko sredine, pa preko nje ponovo desnu trećinu. Razvaljajte tijesto blago ponovo, pa ga vratite u frižider. Ovo ponavljajte još 2 puta da bi ste dobili slojevitost kro-krofne. Znači, sveukupno trebate ponoviti postupak – preklapanje – oklagija – frižider 4 puta. Kada ste završili sa slojevima ostavite tijesto ponovo u frižider, ali na sat vremena, ili, čak, preko noći.Nakon toga, vaše tijesto je spremno za pečenje. Izvaljajte ga oklagijom – debljine 3 do 5 cm, pa ga kalupima izrezujte u krofne.U dubokoj šerpi dobro zagrijete ulje, da bude vrelo (kao i kad pravite obične krofne). Stavljajte krofnice u ulje i pecite sa obje strane dok ne porumene i ne postanu hrskave.Redajte ih na papir za pečenje ili kuhinjske ubruse. Napravite i preliv – pomješajte šećer u prahu, med i mlijeko, pa posipajte po krofnama dok su još vruće. Služite ih tople.

Prevedeno i preuzeto sa : Food52.com

Pogledajte slike za lakšu pripremu!

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari