Krofne

21:24

Krofne
I način
Sastojci:

  • jaja 2 komada
  • šećer 2 supene kašike
  • ulje 1 dl
  • jogurt 2 dl
  • brašno 16 supenih kašika
  • prašak za pecivo 1 komad
  • vanilin šećer 1 komad


Priprema:
Za početak stavite u posudu 2 jajeta, dodajte 16 kašika brašna, prašak za pecivo, vanilin šećer , 2 kašike šećera i promješajte.Nakon sto ste promješali dodajte 2dl jogurta i 1dl ulja i narendani žuti dio kore limuna i promješajte.
Dobijenu smjesu supenom kašikom rasporedite u prethodno podmazani, zagrijani aparat za mini krofnice.Pečene mini krofnice ukrasite po želji, rastopljenom čokoladom, šlagom,šećerom u prahu, orasima

II način
Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 3,5 dl mlijeka
  • 3 žumanca
  • 60 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 20 g svježeg ili 10g suvog kvasca
  • izrendana korica jednog limuna
  • malo soli
  • ulje za pečenje
Priprema:
U mlako mlijeko dodajte šećer, so i kvasac, izmješajte i ostavite na toplom mjestu desetak minuta da kvasac naraste. Zatim mikserom dobro umutite maslac, žumanca, šećer i limunovu koricu,onda dodajte brašno i mlijeko sa kvascem, mutite mikserom -dodatkom za tijesto nekoliko minuta, stavite na sto posut brašnom i još malo ručno izradite da se dobije homogeno i glatko tijesto. U jedan veći sud blago namazan uljem, stavite tijesto, dobro ga pokrite ili zatvorite i ostavite da raste na toplom mjestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.
Tijesto pažljivo izvadite i na površini posutoj sa brašnom, rastanjite ga na debljinu oko 7 mm vadite krofne prečnika 7 cm ili po želji. Pokrijte ih i ostavite još dvadesetak minuta. Ulje zagrijati na umjerenoj temperaturi, stavljajte krofne u ulje gornjom stranom na dole. Peći dok ne porumene sa obje strane, par minuta.Trebate pripaziti da ulje ne bude suviše vrelo jer će se samo ispeći i potamniti spoljni sloj krofne,krofna iznutra će ostati nepečena.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari