Ledena torta

23:51

Ledena torta
Sastojci:
Biskvit:


  • 6 jaja
  • 100 g šećera
  • 80 g maslaca
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g čokolade za kuhanje

Krema:

  • 1,5 l mlijeka
  • 150 g šećera
  • 8 kašika gustina
  • 2 kašike brašna
  • 1 vanilija šećer
  • 150 g margarina
  • 3 kašike kakaa

Priprema:
Priprema biskvita:

Maslac ostavite da omekša na sobnoj temperaturi.Električnim mikserom mutite jaja sa šećerom pa dodajte maslac i brašno pomiješano sa praškom za pecivo.Sve dobro izmiješajte pa smjesi dodajte istopljenu čokoladu za kuhanje.Lim za pečenje obložite pek papirom i u njega izlitjte smjesu za biskvit.Pecite u zagrijanoj rerni na 180 °C oko 25 – 30 minuta.

Priprema kreme:
U 2 dl mlijeka zamutite gustin sa brašnom i pripazite da nema grudica.Preostalom mlijeku dodajte šećer i zagrijavajte do vrenja.U zagrijano mlijeko ulijte smjesu sa gustinom uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.Margarin sobne temperature izradite električnim mikserom sa vanilin šećerom pa dodajte u ohlađenu kremu.U jednu trećinu kreme dodajte kakao.

Slaganje ledene torte
Dobiveni biskvit prepoloviti na 2 dijela.Na podlogu za torte stavite prerezani biskvita i premažite svijetlom kremom.Na kremu položite drugu polovicu biskvita o premažite tamnom kremom.Staviti na hlađenje i prije serviranja ukrasiti po želji

kolači

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari