Ledeni vjetar

20:43

Ledeni vjetar recept

Sastojci:
Za kore:
  • 9 bjelanjaka
  • 30 dkg šećera
  • 1 kašika octa
Za kremu:
  • 9 žumanjaka
  • 4 kašike šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 kašike glatkog brašna
  • 2 kašike gustina
  • 2,5 dl mlijeka
  • 100 g tamne čokolade
  • 250 g margarina ili maslaca
Za stracciatela kremu:
  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 50 g naribane čokolade

Priprema:

Bjelanjke miksajte dok ne postanu čvrsti snijeg ,i tada u njih postepeno dodavajte šećer neprestano miksajući. Na kraju umiješajte i kašiku octa. Prebacite smjesu od bjelanjaka u veliki lim (od pećnice) na papir za pečenje (koji prethodno premažete sa uljem,radi lakšeg odvajanja nakon pečenja), poravnajte kašikom zatim peći u pećnici na 150ºC 90 minuta. Kora će nakon ovoga postati zlatnosmeđa i hrskava na dodir.Tako pečenu koru ohladite u limu, oprezno maknite papir pa ju izrežite na tri jednaka dijela.
Za kremu miksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom,uz to postepeno dodavati brašno, mlijeko i gustin. Tako dobivenu smjesu kuhati na laganoj vatri uz neprestano miješanje sve dok se krema ne zgusne. Kuhanu kremu maknite sa vatre pa u još vruću ubacite čokoladu izlomljenu na komadiće i promiješajte. Zatim ohladiti smjesu pa u ohlađenu umiješati dobro izrađen margarin ili maslac.
Za stracciatella kremu (pogledajte stracciatella kolač)  izlupati slatko vrhnje u čvrsti šlag zatim umiješati čokoladne strugotine.Odvojite dio šlaga kojim ćete premazati kolač izvana,prije nego umiješate čokoladu.Slagati redom: koru, čokoladnu kremu, šlag i tako dok se sve ne potroši. Na samom kraju cijelu površinu kolača premažite šlagom i pospite čokoladnim strugotinama.Kolač obavezno treba da odstoji preko noći, ukoliko ne, onda najmanje najmanje 5 sati kako bi se svi slojevi međusobno proželi jer će samo u tom slučaju kolač biti baš ono što treba da bude – veoma mekan, sočan i uredno izrezan.
(recipeci)

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari