Lokum

00:07

Lokum
Sastojci:
  • 500 g brašna
  • 250 g margarina ili maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • jedno bjelance

Priprema:

Brašno i nekih 160 do 170 g šećera u prahu pomiješajte.Zatim dodajte snijeg od 1 bjelanca i omekšan margarin(možete koristiti i maslac) i izmiješajte rukom da se dobije fino tijesto. . Margarin narežite i stavite u mikrovalnu na par sekundi. Tako se brzo i ravnomjerno razmekša.Potom tijesto podijelite na 4 do 5 dijelova. Svaki dio posebno razvaljajte prstima da bude malo deblje od prsta, pa ga sjeći u željene oblike i stavljajte na suh pleh.Površinu na kojoj radite nemojte posipati brašnom. Stavite u rernu prethodno zagrijanu na 180°C. Nakon 10 minuta smanjite na 140°C i peći još 15 minuta.Nakon što su pečeni odmah ih uvaljajte u šećer u prahu. Lokume stavite u kutiju ili neku posudu sa poklopcem.

(bosasnki kuhar)

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari