Mađarica

20:59

Mađarica

Sastojci:
Za prhke kore:

  • 300 g brašna
  • 1/2 male kašike praška za pecivo
  • 100 g margarina
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 3 kašike kiselog vrhnja
Za kremu:
  • 200 g šećera
  • 1/2 l mlijeka
  • 60 g brašna
  • 150 g margarina
  • 1 kašika kakaa
  • 100 g šećera u prahu
  • I još: čokoladna glazura

Priprema:

Umijesite tijesto od navedenih sastojaka.Zatim ga podijelite na 4 loptice, ostavite ih u hladnjaku oko 30 minuta pa ga nakon toga razvaljajte tanko na veličinu obrnute strane lima kojeg koristite za pečenje. Ovo je najlakše napraviti tako da izrežete prvo papir za pečenje u obliku lima pa na njemu razvaljate tijesto. Tako ste sigurni da ste ga razvaljali na pravu veličinu a i bit će vam lakše prenijeti ga na lim za pečenje. Nakon što ste razvaljali tijesto, uz pomoć papira premijestite koru na obrnutu stranu lima koji prethodno treba dobro namastiti margarinom. Peći u zagrijanoj pečnici na 180ºC 10 minuta.Kora ne smije potamniti ,ustvari treba ostati žuta i zato budite oprezni da vam ne izgori i provjeravajte koru bez obzira na navedeno vrijeme pečenja. Dosta toga zavisi kakvu pećnicu imate a ovim korama zaista ne treba dugo da se ispeku. Na isti način ispecite i preostale 3 kore. Lim nije potrebno više mastiti.
Pečene kore okrenuti pažljivo (jako su lomljive) na podlogu i ohladiti ih.
Za kremu:
Šećer pržiti na laganoj vatri dok se ne otopi do tamnožute boje. Onda taj karamel zalijte sa 2,5 dl mlijeka i kuhati dok se sve ne otopi. Kada prokuha, ukuhajte brašno koje ste prethodno izardili pjenjačom sa preostalim 2,5 dl mlijeka koje ste prethodno odvojili. Dok kuha potrebno je miješanje dok se ne zgusne. Zatim u hladno dodajte margarin prethodno izrađen sa šećerom u prahu i kakaom.
Premazujte kore nadjevom i na samom kraju stavite čokoladnu glazuru na način koji vam najbolje odgovara.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari