Minjon torta

00:27

Sastojci za 1. koru:
  • 5 bjelanaca
  • 150g šećera
  • 200g mljevenih oraha
  • 1 kašika brašna
Sastojci za 2. koru:
  • 5 bjelanaca
  • 150g šecera
  • 200g mljevenih pečenih lješnika
  • 1 kašika brašna
Sastojci za 3. koru:
  • 5 bjelanaca
  • 150g šećera
  • 200g mljevenih badema
  • 1 kašika brašna
Sastojci za fil:
  • 15 žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 100g čokolade
  • 300g maslaca
Sastojci za čokoladnu glazuru:
  • 200g čokolade
  • 6 kašika ulja

Priprema:

Ljesnike prethodno ispeći u pećnici, skinuti tanku braon ljusku i samljeti. Bademe preliti kipućom vodom, oljustiti i isto ispeći u pećnici, pazeći da ostanu svjetli.Postupak je isti za sve tri kore: pjenasto umutiti bjelanca, dodati šećer i na kraju pažljivo umiješati orahe, lješnike, bademe i dodati kašiku brašna.Sipati u pleh obložen masnim papirom i peći na 180-200 C, oko 20 minuta.
U međuvremenu pripremiti fil: kuhati na pari žumanca i šećer, pa kad se zgusnu dodati čokoladu.
Ohladjeni fil izmijesati sa umućenim maslacem i filovati kore, prvo sa orasima, u sredini sa bademima, a preko staviti koru sa lješnicima.Premazati tanko filom sa svih strana, pa kad se malo rashladi preliti čokoladnom glazurom.Za dekoraciju umutiti pjenasto maslac i rastopljenu čokoladu (1:1), i špricem sa zvjezdastim nastavkom napraviti borduru. Stranice ukrasiti mljevenim lješnicima.(Domaći recepti)

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari