Pita od jaja,sira i špeka

21:02

Sastojci:

  • 150 g brašna
  • 70 g margarina ili maslaca
  • kašika-dvije vode
  • 1 luk
  • 150 g mesnatog špeka
  • malo suhog vrata
  • 4 kašike kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 100 g sira gaude
  • vegeta, so, biber


Priprema:

Od brašna i margarina sa dodatkom malo vode i soli umijesite srednje tvrdo tijesto.
Razvaljajte ga na veličinu okruglog kalupa za torte ili vatrostalne posude.
Kalup premažite uljem i pobrašnite, zatim ga obložite razvaljanim tijestom, tako da rubovi tijesta budu oko 2 cm visoki. Izbockajte tijesto viljuškom, potom ga pecite u pećnici na 220℃ oko 25 min. Da se tijesto prilikom pečenja ne bi podiglo, preko tijesta je potrebno staviti foliju pa preko nje rasporediti 2 čaše(šolje) graha ili riže – to će biti dovoljno da spriječi odizanje tijesta a ispeći će se dovoljno. Ovako korišteni grah ili rižu možete pospremiti kasnije u vrećicu i koristiti duže vrijeme samo za tu namjenu. Tijesto treba peći sa grahom ili rižom 10 min a potom rižu maknuti pa peći još 15 minuta.
U međuvremenu, na malo ulja popržite jedan nasjeckan luk i špek.
U zdjeli, pjenjačom umutite jaja i vrhnje, povegetiti i pobiberiti.
Izvadite tijesto iz pećnice, rasporedite po njemu nadjev od luka i špeka, pospite ribanim sirom i zalijte mješavinom jaja i vrhnja.
Zatim sve zajedno peći još 30 minuta na 180℃ dok se nadjev ne stvrdne i ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari