Punjeni krompir

00:38

Punjeni krompir
Sastojci:
  • 4 veća bijela krompira
  • 150 g mladog bijelog sira sa što manjim procentom masti
  • 1 jaje
  • sjeckani ili suhi peršun
  • 1 kašika kiselog vrhnja
  • malo slatke aleve paprike
  • 50 g putera ili margarina
  • bijeli biber i so

Priprema:

Krompir dobro operite,zatim ga stavite sa korom u dublju šerpu, ispunite šerpu vodom, posolite vodu i kuhati najmanje pola sata na slabijoj vatri.Kada je krompir gotov, procijedite ga, prepolovite ga na pola da dobijete dvije polutice.U slučaju da je potrebno malo krompir zasjeći sa druge strane da lijepo leži. Kašičicom pažljivo izdubite krompir, ali ne mnogo.Spremite fil tako što ćete viljuškom izmrvite sir, dodajte vrhnje, peršun,jaje, malo bijelog bibera, alevu papriku i so, pa dobro sve promiješati.
Poredajte izdubljene polutice od krompira u četvrtastu posudu i kašičicom puniti svaku filom. Između krompira stavite puter ili margarin isječen na kockice.Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni C oko pola sata (30 min).
Savjet: Prije samog pečenja krompir posuti kimom, origanom ili drugim začinskim biljem (po želji).
(doznajemo)

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari