Ajvar na potpuno novi način (zimnica)

22:52

Ajvar
Sastojci:

  • 10kg crvenih paprika
  • 1l ulja
  • 1l kuhanog paradajza
  • 15 čena bijelog luka
  • 200g soli
  • 100g šećera
  • 2dl sirćeta
  • 10 ljutih papričica

Priprema:
Papriku dobro operite, izvadite peteljke i očistite od sjemenki. U veću šerpu naspite vodu (dovoljno da možete bariti papriku), pa dodajte so i sirće po ukusu i kratko obarite papriku u nekoliko tura.Obarenu papriku sameljite mašinom za mljevenje mesa na najsitniju rešetku. Ošistite i sameljite bijeli luk i ljute papričice po želji zavisi koliko volite ljuto.U veliku šerpu stavite litru ulja da se ugrije, pa dodajte samljevenu papriku, bijeli luk i papričice, sve uz povremeno mješanje kuhajte ajvar do željene gustine.Kad je ajvar skoro gotov dodajte litru kuhanog paradajza, so, šećer, sirće po ukusu i konzervans po uputstvu sa kesice. Nastaviti još malo kuhati da se ajvar sjedini.Gotov ajvar odma naspite u čiste i suhe tegle. Zatvorite tegle celofanom ili poklopcima utoplite ih i ostavite da se ajvar polako ohladi.


Možda Vam se sviđa i :

0 komentari