Čokoladna Američka pita

17:01

Čokoladna Američka pita 
Recept za Američku pitu
Sastojci za Američku pitu:
Kora

  • 195 g glatkog brašna
  • pola kašikice soli
  • 50 g šećera u prahu
  • 160 g maslaca, hladnog
  • 2-3 kašike hladne vode
Krema
  • 150 g šećera
  • 2,5 kašike gustina
  • 25 g kakaa
  • Prstohvat soli
  • 400 ml mlijeka
  • 80 ml vrhnja za šlag
  • 3 žumanjka
  • 90 g mliječne čokolade
Priprema Američke pite :
Priprema kore
Prhko tijesto je najlakše napraviti u multipraktiku(blenderu). Ali jednostavno ga možete napraviti i rukama.Za prhko tijesto je najbitnije da maslac i voda budu izrazito hladni. Maslac izrežite na manje kockice i stavite u hladnjak sve do upotrebe.Zatim pomiješajte brašno, šećer u prahu i so. Tome dodajte kockice hladnog maslaca i izgnječite ga u brašno, najbolje viljuškom ako već ne radite tijesto u multipraktiku. Nije poželjno rukama gnječiti maslac budući da će toplina ruku početi da topi maslac, a da biste dobili jedno fino prhko tijesto, važno je da maslac ostane što je moguće hladniji. Gnječite sve dok ne dobijete teksturu sličnu krušnim mrvicama. Lagano miješajući dodajte kašiku po kašiku vode. Znat ćete da ste stavili dovoljno vode kad tijesto ostane u mrvičastom obliku, možete uzeti dio u ruke, zgnječiti ga u lopticu a da se ne raspadne. Kad dobijete takvu teksturu tijesta, lagano ga rukama skupite, oblikujte u lopticu ili disk,zatim zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na otprilike 40 do 60 minuta.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga u krug, tako da prekrije cijelu površinu pleha/tepsije za pečenje. Pleh samo lagano namastite. Tijesto utisnite po cijeloj površini protvana (uključujući stranice), izbodite viljuškom kako biste spriječili nadizanje tijesta i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C nekih 15 do 20 minuta. Kora je pečena kad dobije jednu lijepu zlatno-smeđu boju.Ostavite tijesto sa strane da se ohladi najmanje do sobne temperature.
Priprema kreme
Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom,gustinom,soli i kakaom.Zatim pomiješajte mlijeko i vrhnje za šlag te ih zajedno stavite u lonac i na laganu vatru da prokuha. Kad prokuha dodajte lagano smjesu sa žumanjcima neprestano miješajući.Onda dodajte kockice čokolade i miješajte dok se ne zgusne, odnosno dok ne postane poput pudinga.Ostavite sa strane da se ohladi do sobne temperature.
Koru prelijte dobivenom kremom i stavite u hladnjak najmanje 3-4 sata prije posluživanja.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari